فهرست مطالب

پژوهش های ادبی و بلاغی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1394)

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی ناصح* صفحه 9
    در طی وادی های مختلف سلوک است که آدمی با سیر در آفاق و انفس تجربه های روحانی خود را به مدد می طلبد تا از عالم ظاهر و صورت طبیعت به مرحله وحی و الهام درونی برسد. اصل تکامل انسان مربوط به چنین سیرو سلوکی دانسته شده است، بدین معنی که آدمی در یک سیر باطنی و مهاجرت روحانی بر آن می شود تا از جایی به جایی رود و در خود سفر کند و تحول پذیرد. در این تغییر و تحول است که ماهیت انسانی ظهور پیدا می کند و هر کسی می کوشد تا خود را بدان صورت کامل و نسخه برتر که مظهر عالی بنی نوع است نزدیک کند. در این مقاله جنبه های شناختی معرفت انسانی از لابلای اشعار شاعران برجسته فارسی زبان استخراج شده است. بیشتر تمثیل های این پژوهش نشان دهنده آن است که انسان فراتر از اندیشه های اومانیستی و قید و بندهای ماتریالیستی محدود کننده بوده و درک ویژگی های پنهان او مستلزم چشیدن طعم اندیشه های ناب عرفان اسلامی و آثار شاعران و نویسندگان فارسی زبان است.
    کلیدواژگان: معرفت انسانی، عرفان، مشاهیر عرفانی، فلسفه
  • مسعود روحانی* صفحه 20
    ساخت گرایان بر این باورند که اساس شعر، ساختار آن است و ساختار، به مجموعه ی ارتباط متقابل اجزا و عناصر تشکیل دهنده ی یک کل تلقی می شود. یکی از ساختارهای عمده زبان ادبی که از دیرباز مطرح بوده و در دوره شکوفایی نقد ادبی جدید در ادبیات غرب مورد توجه قرار گرفته است، ساختار آوایی است؛ به عبارت دیگر، در بررسی های ساختاری جدید، روساخت اثر اهمیت بیشتری یافته است. هدف شعر چیزی نیست مگر همنوایی و هماهنگی میان عناصر شعری و یکی از راه های ایجاد این همگونی و همسنگی، ساختار آوایی شعر است.
    این جستار به بررسی ساختار آوایی (روساخت) و دسته بندی دقیق روش های تشکیل دهنده ی این ساختار در شعر محمدرضا شفیعی کدکنی(م. سرشک) پرداخته و به آرایه هایی که در شکل گیری ساختار آوایی نقش داشته اند، اشاره نموده است. شفیعی کدکنی یکی از شاعران معاصر است که اشعاری در قالب های کلاسیک و نیمایی دارد. دفتر ‹هزاره دوم آهوی کوهی› بیانگر آن است که او با استفاده از امکانات متعدد زبانی، توانسته جنبه ی موسیقایی شعرش را تقویت نماید. ساخت آوایی که در سه سطح: توازن آوایی، توازن واژگانی و توازن نحوی رخ می دهد در شعر شفیعی بسیار مورد توجه است؛ کاربرد آرایه-های گوناگون زبانی مانند انواع روش های تکرار، تسجیع و تجنیس و استفاده از عناصر ایجاد موسیقی (بیرونی، درونی و کناری) بر زیبایی ساختار آوایی شعر شفیعی کدکنی افزوده است. وی با نگاهی ویژه به امکانات اجزای مختلف تشکیل دهنده ی کلام -از واج تا جمله- جنبه ی زیبایی شناسیک و هنری شعرش را برجسته نموده است.
    کلیدواژگان: زیباییشناسی، ساختار آوایی، توازن، محمدرضا شفیعی کدکنی
  • سید علی سراج *، علی رحیمیان پور، نوش آفرین کرمی صفحه 43
    سید اشرف الدین گیلانی معروف به نسیم شمال از شاعران برجسته عصر مشروطه است که شعر و رسالت شاعری خود را در به تصویر کشیدن مشکلات اجتماعی و جریانهای سیاسی عصرخویش به کار گرفت. با وجود خفقان و استبداد حکام خودکامه قاجار، وی توانست افکار انسانی و اندیشه های آزادی خواهانه ی خود را با زبان طنز و با استفاده از فنون بلاغی به ویژه کنایه، به گوش بیداردلان جامعه برساند، کنایه هایی که بیشتر به رنگ سیاست تجسم یافتند. پژوهش حاضر بر آن است با تکیه بر شیوه ی توصیفی – تحلیلی، زیبایی شناسی کنایه را در اشعار نسیم شمال بررسی کند. اجمالا یافته های تحقیق نشان میدهد اشرف الدین همچون شاعران دیگر این سرزمین برای بیان مقاصد خود، اشعارش را با آرایه های ادبی مزین کرده است. نسیم شمال به دلایل سیاسی و خفقان حاکم بر زمانه خویش، و گاه به دلیل زیبایی سخن و تاثیرگذاری بیشتر از آرایه ادبی کنایه استفاده کرده است. مفاهیم کنایه در دیوان نسیم شمال نسبت به دوره های ماقبل متفاوت است و رنگ و بوی سیاست به خود میگیرند. کنایه های امروزی در دیوان بسامد بالایی دارد و دلیل آن انتخاب زبان عامیانه وکوچه و بازار است. مکنی عنه غالب این کنایات، شاه و عمال حکومتی اشراف زاده ها و آخوند نمایان و مقلدان غرب زده است.
    کلیدواژگان: نسیم شمال، صورخیال، کنایه، شعر دوره مشروطه
  • حمیدرضا خوارزمی* صفحه 57
    بر اساس تداعی معانی وافکار اندیشه ها، مفاهیم، احساسات و واژه هایی که قابلیت فراخوانی یکدیگر را داشته باشند، بر مبنای قانون تشابه، مجاورت، تضاد و... یکدیگر را تداعی می کنند. آنچه از طریق تداعی به ذهن هنرمند وارد می شود، ریشه در ناخودآگاه فردی و اجتماعی او دارد. مراعات النظیر آوردن دو یا چند واژه که با هم به نوعی تناسب داشته باشند. آرایه تناسب که در حوزه بدیع لفظی است و علم تداعی معانی که در حوزه روان شناسی است، باهم ارتباط دارند. این پژوهش در پی پاسخ به چگونگی ارتباط این دو است. برای رسیدن به این امر ابتدا سیر تحول این دو مورد کاویده شده است تا رویکردهای مختلف نسبت به آنها در طی زمان های مختلف، همراه با تحلیل این رویکردها مشخص شود؛ سپس به وجه اشتراک و تفاوت آن دو پرداخته شده و این نتیجه حاصل شده است که امور متناسب با هم برخی حاصل سنت های ادبی است و برخی دیگر از امور متداعی شده سرچشمه می گیرند. این پژوهش بنیادی است و بسیاری از اطلاعات مربوط به پژوهش، از طریق روش کتابخانه ای گردآوری شده و همه این موارد بعد از طبقه بندی، به صورت تحلیلی ارائه گردیده است
    کلیدواژگان: مراعات النظیر، تداعی معانی، مقایسه، تحول
  • مریم حقی* صفحه 76
    تقابل های دوگانه از مباحث مهم زبان شناسی و نشانه شناسی است که منتقدان ساختارگرا با توجه به آن به نقد و تحلیل متون ادبی می پردازند. این تقابل ها که نقش مهمی در زیبایی و انسجام ساختاری و محتوایی متون ادبی ایفا می کنند، کاربرد بسیار گسترده ای در شعر ناصر خسرو (شاعر و نویسنده برجسته ی قرن پنجم) دارند؛ به گونه ای که می توان آن را از ویژگی های بارز سبک شعری او قلمداد کرد. ناصر خسرو اغلب از این تقابل ها در جهت مفاخره، تبلیغ دین اسماعیلیه (باطنیه)، پند و اندرز و نیز انتقاد از روزگار و مردمان همعصر خود بهره برده است و به همین جهت، بررسی این تقابل ها به شناخت بهتر شعر و شخصیت ناصر خسرو و اوضاع جامعه ی او کمک می کند. در این مقاله که به روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا نگاشته شده است سعی شده است مهم ترین تقابل های دوگانه مستعمل در دیوان ناصر خسرو مورد بررسی قرار گیرد و دلایل کاربرد آنها تبیین شود.
    کلیدواژگان: ناصر خسرو، شعر فارسی، تقابل دوگانه، ساختارگرایی
  • حجت الله همتی، محمدحسین خانمحمدی* صفحه 94
    این جستار در بررسی وجوه همسانی و ناهمسانی دیدگاه های عرفانی ابن عربی و مولوی، تلاش کرده است بر مقوله بنیادی «وحدت وجودی» تاکید نماید. مسئله خدا محوری، استناد همه امور به خدا، فقر و احتیاج همه اشیا به او، سیطره او بر کل هستی و «فعال ما یشاء» بودن او و پیش کشیدن مبحث انسان کامل زمینه مناسبی برای بحث «وحدت وجود» که اساس همه مکاتب عرفانی است؛ فراهم می آورد. طبق اصول ابن عربی هر گونه تفارقی بین خدا و ارواح آدمیان از میان می-رود و مظاهر آفرینش به نوعی استمرار وجود الهی بشمار می-رود. در کل، نظام فکری ابن عربی با عنوان وحدت وجود در این جمله خلاصه شده «هستی آفریدگان عین هستی آفریدگار است». اما به موجب باورهای ایرانی در امر وحدت وجود، این وجود کل است که در ذات باری تعالی مستهلک می شود. در اشعار مولوی نیز می توان مقوله وحدت وجودی را یافت اما با رویکردی متفاوت از ابن عربی. مولانا تحت تاثیر اسلاف خویش از اینکه به وحدت وجود جنبه نظری و فنی بدهد پرهیز داشته و این مقوله را به عنوان یک «واقعیت شهودی» و فارغ از طول و تفصیل های آن نزد ابن عربی مطرح می کند.
    کلیدواژگان: ابن عربی، وحدت وجودی، مولوی، واقعیت شهودی، فنا
  • مرجان ابراهیمی کوهبنانی*، عبدالحسین ابراهیمی کوهبنانی صفحه 113
    چوگان یکی از ورزشهای نشاط آور و هدفدار ایران باستان است که امروزه مورد بی مهری قرار گرفته است. از آنجا که ادبیات غنی فارسی از جمله معتبرترین منابع برای مطالعه فرهنگ و تمدن پربار ایران زمین است؛ در این پژوهش سعی برآن است تا با استناد به شواهد شعری، علی الخصوص شاهنامه فردوسی و تجزیه و تحلیل برخی ابیات آن، هویت ایرانی ورزش چوگان، روشن شود.
    از یافته های مهم این پژوهش می توان به آشنایی کامل شاعران با ورزش چوگان و استفاده از اصطلاحات ویژه آن در اشعار فارسی، کاربردهای متفاوت ادبی آن، ازجمله تشبیه و کنایه، رفع ابهام ارتباط چوگان و ترکان در برخی ابیات، نگاه همه جانبه فردوسی به ورزش چوگان از جزئی ترین موارد تا کلی ترین مفاهیم آن، حتی توجه خاص به موضوعاتی که جزو مباحث امروزی ورزش هستند؛ از جمله: روانشناسی ورزش، جامعه شناسی ورزش، موسیقی و ورزش و... در توصیف مسابقه چوگان بین ایران و توران و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ورزش چوگان، ایران، ترکان، شعر فارسی، شاهنامه
  • اکبر شاملو *، احمد محمدی، مریم مرادی صفحه 127
    داستان، برشی از رخدادهای زندگی (واقعی یا خیالی) در قفس خیال انگیز فکر نویسنده است که آگاهانه در کمند زمان و مکان آرام گرفته اند. فضای متمرکز ذهن نویسنده، گزارش این حوادث را از سرگردانی در بیکران هستی رهایی بخشیده تا روایت آنها با خواننده به اشتراک گزارده شود و این، هنر نویسنده است. داستان در ادبیات امروز جهان، تبلور خلاقیت نویسندگانی است که در آفرینش آثار داستانی تازه، مورد اقبال خوانندگان هستند. پائولو کوئیلیو از این دست نویسندگان است. تحلیل ساختار عناصر داستانها، بررسی تفکرات حاکم بر آثار را ممکن ساخته و این امکان ما را از لابلای پیچ و خم ذهن نویسندگان می گذراند. روایت داستان «شیطان و دوشیزه پریم» کشمکش بین نیروهای نیکی و پلیدی، نوع برخورد شخصیتها با مقوله ی قدرت و انتخابگری آنها است. این مقاله با روشی توصیفی-تحلیلی، در حیطه ی نقد ساختاری می کوشد عناصر سازنده ی داستان را بررسی و توصیف نماید.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، عناصر داستانی، نقد ادبی، پائولو کوئیلیو، شیطان و دوشیزه پریم
|
  • Mohammad Mehdi Naseh* Page 9
    During some steps of conduct, humankind, take spiritual experience for increase from material world to Inner inspiration world. The principle of human evolution will be related with this kind of conduct. Therefore, humankind migrates in spiritual world from point to point for take inner revelation. In this change, Human nature appears and all of people will be try for taking excellent version of humankind. In this Paper, cognitive aspects of human behaviors have been extracted from best poems of the best Persian poets. In the most of samples has been shown that the mysticism cognition of humankind level is over materialistic aspects.
    Keywords: Human cognition, mysticism, the mystical Celebrities, philosophy
  • Masoud Ruhani* Page 20
    Structuralists believe that The basis of poem is structure. And structure Considered to be a set of interrelated elements Constituting a total. One of the major structures of literary language Has long been And prosperity in the new literary criticism in the literature about the West has been considered, is phonetic structure. In other words, The new structural studies, Superstructure is of more importance.
    In this study to investigate the superstructure (phonetic structure) and the exact classification of all methods of forming the structure of the poem deals with Mohammad Reza Shafiee Kadkani and Mentioned to Literary industry that have a role in shaping the phonetic structure. shafiee is one of contemporary poets that has Classical and nimaee form of poems. the colection Hezare dovom ahooye koohi is indicated that he use the Multiple language capabilities could be strengthened The musical aspect of poetry. The phonetic construction of three levels: phonetic balance, Lexical balance and syntax balance is very interesting in Shafiee poetry. application in various industries such as types of repeat procedures, Rhyme, Pun and using the elements of music(Outer, inner, aside ...) has added a beautiful of phonetic structure shafiee kadkani’s poem. He looks at the special features of different components forming the word –Phoneme to sentence- has outstanding aesthetic and artistic beauty of the poetry.
    Keywords: aesthetic, phonetic structure, balance, Mohammad Reza Shafiee Kadkani
  • Noushafarin Karami, Ali Rahimiyanpur, Ali Seraj* Page 43
    Syed Ashraf aldin-Gilani known as the Nasim Shomal, is poets that poetry and poetry ýin his mission to portray social problems and political themes. Despite repression and ýtyranny of authoritarian Qajar ruler, His human thoughts and ideas of freedom with ýhumor and irony, using rhetorical techniques, in particular metaphor, to hear experts ýdeliver community. Irony is one of the most beautiful and the most accurate speech ýand artistic modes louder than truth because in irony mind the requirements to be ýtransferred. The present study is based on descriptive - analytical, tried to analyzed the ýaesthetic irony in the lyrics poems of Nasim Shomal. ý
    The results show that Ashraf Aldin like other poets of this land for their stated purpose, ýhis poetry has been decorated with figures of speech. For political reasons and the ýrepression of the Nasime Shomal on his time, and sometimes because of the beauty of ýspeech and more effective use of the metaphor figure of speech. The irony of today's ýhigh frequency Court because of the slang and market. Purpose of the most of these ýallusions, King and de facto aristocracy and the clergy noblesse West has appeared ýand imitators.ý
    Keywords: Nasim Shomal, imagery, metaphor, poetry constitutional period
  • Hamidreza Kharazmi* Page 57
    According to the association of ideas and thoughts, ideas, concepts, feelings and words that have the ability to call each other, based on the law of similarity, proximity, conflict and remind each other. What comes through association to the artist, he is rooted in the individual and collective unconscious. Congeries is the use of two or more words together to form fit. Congeries is part of the beauty literally. Association in the field of psychology. These two terrms are related together. This research try to answer that how is this two relative. To achieve this the evolution of these two is explored. And various approaches to them during different times, along with an analysis of the trends identified then the similarities and differences between is expressed, And the result is some things fit together from literary traditions, and others come from association. This fundamental research and many of the details of the study were collected through library and all of these cases, after sorting, the analysis is presented.
    Keywords: association of ideas, congeries, Comparison, Evolution
  • Maryam Haghi* Page 76
    Binary oppositions is one of the most important issues in linguistic study that with respect to it, structuralist critics analysis literary text. These Binary oppositions that have played an important role in the beauty and structural integrity of poem, has widespread use in poetry of Nasir Khusraw (poet and author of the fifth century); and we can regard it as an important character in Nasir Khusraw’ poetic style. Nasir Khusraw almost uses binary oppositions for boasting, proselytizing religion Ismaili, advice and criticism from his contemporaries time and people and his enemies. Therefore, study of these binary oppositions help us to better and deeper understanding of poetry of Nasir Khusraw and his character and the contemporary society of Nasir Khusraw in the fifth century . In this article, attempts are made to refer to the most important binary oppositions in the Diwan of Nasir Khusraw and study and analyze them.
    Keywords: Nasir Khusraw, Persian poetry, binary oppositions, Structuralism
  • Hojatolah Hemati, Mohammadhosein Khanmohammadi* Page 94
    Many researchers , AbnRby second half of the influential thinkers of Islam . Rumi 's works reflect this fact . This research investigated the mystic mystical aspects of consistency and NahmsanyHay opinion , has worked on the basic concept of " pantheistic " emphasize .
    The problem centered on God , all things according to God , poverty and the need for all things to him , his grip on the universe and " our active Ysha’ " perfect human being and invoking a topic for discussion about the " unity " which is the basis of all mystical schools is to melt will reduce . Tfarqy between God and the souls of men , according to the principles AbnRby any later this year , and the manifestations of God's creation , there is a continuing imperative later this year. On the whole , the unity of thought AbnRby as outlined in the " creation of the universe is also the creator of the universe
    But according to Iranian belief in the unity of existence , the existence of the Divine excellence at amortized evenly. Rumi expressed in pantheistic concept of tourism as a person of God. God's presence in his poems about ghosts and strange sense of eternity and the idea of reincarnation may have seen the original screw
    Keywords: Ibn Arabi, pantheistic, Molavi, Intuitive reality, Death
  • Marjan Ebrahimikohbanani*, Abdolhasan Ebrahimikohbanani Page 113
    Polo (Chogan) was an exhilarating and purposeful sport in the ancient Iran( Persia) and unfortunately today, this sport is ignored. Considering the fact that the rich Persian literature is among the most authentic sources of knowledge for studying the precious culture and civilization of Iran ,this research intends to demonstrate the Iranian identity of polo ,using poetical proof ,especially by analyzing some verses of the book of the kings (Shah Nameh),
    This research found that poets were completely familiar with Chogan (polo sport) and they actually used some of the polo idioms in their poems in different forms such as simile and allusion and they have clarified that polo is not related to the Torks and they have shown that it is an Iranian sport.
    Ferdosi had a comprehensive attitude to polo sport and he cared about everything in this sport even subjects that are among today`s sport subjects ,including sport psychology and sport sociology ,music and sport, in describing the polo competition between Iran and Turan, Ferdosi paid a great attention to these things.
    Keywords: polo sport, Iran, Torks, Persian poem, Shah Nameh (the book of kings)
  • Akbar Shamloo*, Ahmad Mohammadi, Maryam Moradi Page 127
    A story, is a piece of life events (real or imaginary) settled in time and space rope deliberately. The author's focused mind has liberated reports on such events in the cage of the author's fancy thought, which have been from wandering within infinite entity in order to share their narration with readers, which is the author's art. In literature, story is manifestation of those author's creativity who is welcomed by readers in creating new narrative works. Paulo Coelho amongst these contemporary authors. To analyze element of stories structuralisticly make study of thoughts dominating such works possible. And this possibility takes us through spirals of author's minds. "The devil and miss prym" is told in relation to the conflicts between forces of nobility and filth, how characters treat the subject of power, and the selectivity. This paper with descriptive-analytical method relates to structural analysis, trying to analyze and describe elements constituting the story.
    Keywords: Keywords: structuralism, elements of story, literary criticism, Paulo Coelho, the devil, miss prym